Μάθημα σοφίας



Ένας υπέροχος πίνακας από τον modigliani.
Η θλιμένη κοπέλα αντιτίθεται στο έντονο και ερωτικό κόκκινο φόρεμα της.Οι καθαρές και λεπτές γραμμές τονίζουν τα χαρακτιριστικά της δινοντάς της μια αριστοκρατική γοητεία.
Αυτό όμως που με εντυπωσίασε στον πίνακα είναι τα μάτια έτσι όπως τα έχει απεικονείσει ο ζωγράφος. Το αριστερό είναι σωστά σχεδιασμένο σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο,δίνει μια εντύπωση θλίψης και παραίτησης από τη ζωή σαν να έχει επιφορτιστεί,η κοπέλα, με δυσβάσταχτα και άλυτα προβλήματα.Ενώ το δεξί έχει σχεδιαστεί λοξά,σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο,και δίνει μια εντύπωση ζωτικότητας ,ισχυρού χαρακτήρα, που είναι σίγουρη για το τι επειζητά από τη ζωή και ξέρει πως να το διεκδικήσει.Το μισόκλειστο βλέφαρο,του δεξιού ματιού,σε συνδιασμό με το ελαφρύ χαμόγελο των κόκκινων χειλιών της θα μπορούσε να είναι και ένα ερωτικό κάλεσμα του μοντέλου.

Ένας πίνακας που άνετα ταιριάζει στην εποχή του φθινιπώρου, που διανύουμε.Από την μία η μελαγχολία για το πέρας και την ανεμελιά του καλοκαιριού και απο την άλλη η σηματοδότηση ενός νέου ξεκινήματος,έστω και μιας νέας ρουτίνας.
Θα μπορούσα να ευχηθώ καλό φθινόπωρο αλλά λόγο της φιλότιμης προσπάθειας που καταβάλουμε για την καταστροφή της γης,έχουμε καταφέρει προς το παρών να εξαφανίσουμε τις εποχές γι'αυτό εύχομαι στην Tete-de-Juene(όπως προφανώς ονομάζεται το μοντέλο που επέλεξε ο modigliani για να την αφήσει να ταξιδεύει στους αιώνες) καλό φθινόπωρο μιας και αυτή ξέρει πως να ατενείζει την άνοιξη,έστω και με το ένα μάτι ,το δεξί.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πάλι Modigliani...!
Πλάκα κάνω... καλός είναι μωρέ αλλά...τα χουμε πει.
CU
Toymaker
Ο χρήστης Ελένη Καραγιάννη είπε…
Καλημέρα σου! Χρονια πολλα! Πολλες πωλησεις να εχουμε...
Μου αρεσει και εμενα ο Mod.
Καπου ειχα διαβασει πριν χρονια οτι ειχε "πουλησει" τα εργα του στον διαβολο για να φυλακισει την ψυχη των μοντελων του μεσα στον μουσαμα. Το αρθρο ελεγε οτι τρυπαγε τα χερια του για να σταξει αιμα πανω τους ετσι ωστε αυατ ν αποκτησουν ζωη...

Δημοφιλείς αναρτήσεις