Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βλέμμα προς τα πίσωΑυτό το παιχνίδι lego, το είχα όταν ήμουν, νομίζω, δύο χρονών.
Μετά από τριάντα εφτά χρόνια ήρθε η ώρα να αλλάξει ιδιοκτήτη. Τόσα χρόνια το είχε φυλαγμένο η μητέρα μου μαζί με κάποια άλλα παιδικά παιχνίδια. Δεν είχα καταλάβει ποτέ τον λόγο για το οποίο το έκανε αυτό. 

Δεν είχε κλείσει απλά άλλο ένα αντικείμενο σε ένα κουτί. Είχε φυλάξει το χρόνο. Είχε πάρει την παιδική μου ηλικία, την φύλαξε σε ένα κουτί και το έβαλε στην άκρη. Μια τρύπα στο χωροχρόνο. Ένα ταξίδι πολύ πιο ισχυρό από την ανάμνηση μιας φωτογραφίας. 

Στην φωτογραφία αιχμαλωτίζεις την στιγμή. Με τα αντικείμενα ξαναζείς ένα τμήμα μιας περιόδου. Ζεις την ανάμνηση και στις τρεις διαστάσεις. 
Ύπουλα πράγματα τα αντικείμενα του παρελθόντος, κάνουν τον άνθρωπο να ξαναζήσει παλιές, ξεχασμένες, κοιμισμένες πνοές. Αισθήματα, σκέψεις, όνειρα, συναισθήματα. Όλα γίνονται πιο δυνατά.
 Γι αυτό και στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο κατακτητής καταστρέφει τα τρισδιάστατα μνημεία του πολιτισμού του ηττημένου. Του καταστρέφει αυτή την τρύπα στον χωροχρόνο. Του κόβει τις ρίζες με το παρελθόν.
    
Ένα κομμάτι πλαστελίνης υπήρχε μέσα στο κουτί. Είχε πάνω του ακόμα το αποτύπωμα του παιδικού μου χεριού. Εκείνη τη στιγμή που το άγγιζα, νόμιζα ότι άγγιζα εμένα σαν παιδί. Πολύ παράξενο αίσθημα αλήθεια. Εγώ αγγίζω το χέρι μου αλλά όχι του παρόντος παρά του παρελθόντος. Για μια στιγμή ήθελα να φωνάξω ότι όταν θα μεγαλώσω θα γίνω αστροναύτης. Αλλά δεν το έκανα. Ούτως η άλλως, σαν ζωγράφος, μπορώ να ζωγραφίσω τα αστέρια όπως μου αρέσουν, δεν χρειάζεται να πάω μέχρι εκεί πάνω για να τα δω. Φτιάχνω το δικό μου σύμπαν.    

Ξέρω ότι μια τέτοια χρονοκάψουλα θα φτιάξω και εγώ μαζί με την σύντροφό μου στην κόρη μας. Δεν ξέρω αν θα περιέχει και αυτό το παιχνίδι. Πολύ πιθανόν, μακάρι όμως  να μην σβηστεί το παιχνιδιάρικο βλέμμα της φιγούρας και να συνεχίζει να προσκαλεί το παιδί να παίξει μαζί της. Όποιο και αν είναι αυτό.  Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βόλτα στο χωριό

Σταμάτησε το αυτοκίνητο και κατεβήκαμε με ιδρωμένες τις μπλούζες από το πολύωρο ταξίδι. Υπήρχε λίγος κόσμος που περίμενε την άφιξη μας. Όχι τίποτα ιδιαίτερο, ο παππούς η γιαγιά και μερικοί γείτονες. Δεν υπήρχε βαθμός συγγένειας με τους γείτονες και για να είμαι ειλικρινής μου ήταν άγνωστοι. Αλλά όπως συμβαίνει στα περισσότερα χωριά, όλοι θεωρούνται συγγενείς μεταξύ τους κατά κάποιο τρόπο.
Το ευχάριστο κλίμα της επαρχίας, του χωριού. Όλα κυλάνε ήρεμα και φυσιολογικά πάνω στα κύματα του χρόνου. Όλοι ασχολούνται με όλους. Όλοι εισβάλουν στην οικογένειες των άλλων όπως ο ήλιος τρυπώνει από τις γρίλιες των παραθυροφύλλων. Έτσι δημιουργούνται τα κοινά μυστικά και ο τρελός του χωριού.

Ο παππούς και η γιαγιά καλοδέχτηκαν με αγκαλιές και φιλιά την εγγονή αλλά και εμάς, στην συνέχεια. Το ίδιο τόλμησε να κάνει άλλη μια ηλικιωμένη γειτόνισσα. Η μικρή, αντικρίζοντας την να πλησιάζει απειλητικά για να την φιλήσει κρύβεται πίσω από το πόδι μου. Βάζω  το χέρι μου και καλύπτω το κεφαλάκι της μικρής. Επι…

Οι πορτοκαλί καρέκλες

Ήταν μια κουζίνα θλιβερή, με ντουλάπια απομίμησης ξύλου και έναν γκρι νιπτήρα.
Ένα άσπρο τραπέζι σχεδόν στο κέντρο του δωματίου και έξι πορτοκαλί πλαστικές καρέκλες, που προσπαθούσαν μάταια να δώσουν ένα χαρούμενο τόνο σε όλο το σύνολο. 
Πάνω στο τραπέζι ήταν παρατημένο ένα κουτί που περιείχε φαγητό από ταχυφαγείο.
Η κουζίνα επικοινωνούσε με μια αίθουσα  στην οποία υπήρχαν έξι γραφεία, πάνω στα οποία υπήρχαν ισάριθμες οθόνες υπολογιστών, που πίσω από αυτές κρύβονταν ισάριθμες καμπουριασμένες υπάρξεις. Δεν μιλούσαν μεταξύ τους ούτε κοιτάζονταν, παρά μόνο ένας, με ακουστικά στα αυτιά άκουγε τραγούδια τα οποία σιγοτραγουδούσε, αρκετά σιγά για να καταλάβεις τι λέει, αλλά αρκετά δυνατά ώστε να σε ενοχλούν οι ήχοι που παρήγαγε το στόμα του.
Κάποια στιγμή μια φιγούρα έσπρωξε την καρέκλα προς τα πίσω και παρέα με την καμπούρα και την λιπώδη κοιλιακή περιφέρειά του, σύρθηκε μέχρι την κουζίνα, έκατσε σε μια πορτοκαλί  καρέκλα και άνοιξε το ταλαίπωρο κουτί, που είχε φέρει πριν κάμποση ώρα κάποιο…

Κάπου στη Ομόνοια

Εγώ είμαι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαι υπέρ της ελευθερίας της επιλογής και υπέρ του καταναλωτή. Έτσι μου είπε μια κυρία που εργαζόταν σε ένα γραφείο δύο δωματίων, στριμωγμένο σε έναν όροφο μιας πολυκατοικίας κάπου στην Ομόνοια.
Για να φτάσω σε αυτήν, έπρεπε να μπω σε μια σκοτεινή  στοά, που δεξιά και αριστερά της εισόδου της  υπήρχε από ένα καφενείο. Στον αέρα υπήρχαν οσμές τσιγάρου, μούχλας και καφέ. Προτίμησα το παλιό ασανσέρ, που έκανε περίεργους θορύβους, παρόλο που ήταν στον πρώτο όροφο, γιατί  απλά δεν είχα διάθεση  να μαντέψω την ακριβή τοποθεσία των σκαλοπατιών παίζοντας τυφλόμυγα στα σκοτάδια.
Για τις επόμενες δύο ώρες βρισκόμουν ανάμεσα στην μηχανή που έπρεπε να ξανακάνω να λειτουργήσει και στο βαριά φορτωμένο με χαρτιά και ντοσιέ γραφείο, μιας συμπαθητικής κυρίας.      Όση ώρα εργαζόμουν, μου μιλούσε, έπλεκε το εγκώμιο της Ευρώπης, του ελεύθερου εμπορίου, της κατάργησης της αργίας της Κυριακής. Που και που της απαντούσα για να διατηρήσω ζωντανή τη φλόγα της συζήτησης.…