Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016

Μέχρι που μπορείς να φτάσεις;

Η μάστιγα της φυλής μας έχει όνομα και λέγεται "Τι θα πει ο γείτονας" .
Αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν τους ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων,
συνήθως είναι αυτοί που κάνουν αυτά που περιμένουν οι άλλοι από αυτόν.

Είναι η ευθυνοφοβία που έχει ριζώσει μέσα στην ελληνική οικογένεια και διαιωνίζεται.

Αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην καλλιτεχνική προσφορά του τόπου.

Το κίνημα DIY, του οποίου είμαι ένθερμος υποστηρικτής, συνήθως περνάει μια κουλτούρα στους νέους καλλιτέχνες ότι όλοι θέλουν να τους εκμεταλλευτούν και να πλουτίσουν εις βάρος τους, (πράγμα με το οποίο διαφωνώ κάθετα) μόνο στην DIY κοινότητα μπορούν να νοιώθουν ασφάλεια και να έχει ανταπόκριση η δουλειά τους και φυσικά δεν λείπουν τα ειρωνικά σχόλια του στυλ " θες να γίνεις πλούσιος και διάσημος ροκ σταρ;" Σε όποιον θελήσει να προωθήσει την δουλειά του.

Για άλλη μια φορά λέω ότι είμαι υπέρ του DIY, αλλά ως ένα σημείο. Θεωρώ ότι αν κάποιος μουσικός ή εικαστικός θελήσει να συνεχίσει το έργο του να βιώσει την πρόκληση για να γίνει καλύτερος, τότε θα πρέπει να κυνηγήσει την ευκαιρία μέσα από μια επαγγελματική συνεργασία.
Εννοείται ότι έστω και μια επαγγελματική συνεργασία δεν πρόκειται να κάνει τον καλλιτέχνη πλούσιο και διάσημο. Στην ελλάδα ζούμε. Η πλειοψηφία των καλλιτεχνών έχουν και κάποια άλλη ασχολία. Απλά κρατούν την σπίθα ζωντανή. Παρουσιάζουν το έργο τους σε νέο κοινό, πιο απαιτητικό με συνέπεια να έχουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.

Εκθέτουν τον εαυτό τους απέναντι στην σκληρή κριτική του χρήματος, στην σκληρή κριτική του έργου τους, στην σκληρή κριτική των κακόβουλων σχολίων. Με λίγα λόγια αναλαμβάνουν την ευθύνη του έργου τους. Είναι υπόλογοι στον εαυτό τους για τι οτιδήποτε και αυτό δεν το έχουμε μάθει σαν λαός. Πάντα κάποιοι άλλοι θέλουμε να είναι υπόλογοι για τις πράξεις μας.

Θυμάμαι μια φορά σε ένα μπαρ, με είχε πλησιάσει ένας πιτσιρικάς. Αφού χάρηκε που με γνώρισε, άρχισε να μου λέει ότι έχει και αυτός ένα συγκρότημα, αλλά παίζουν για την πάρτη τους και δεν τους νοιάζει τι λένε οι άλλοι κτλ.
Όπα στάσου, του λέω, από την στιγμή παίζετε για την πάρτη σας, τότε γιατί με σκοτίζεις βραδιάτικα. Είτε παίζετε μουσική είτε δεν παίζετε για μένα είναι ένα και το αυτό. Ο πιτσιρικάς μαρμάρωσε. Ακόμα θυμάμαι το παγωμένο βλέμμα του.

Αν δεν προωθήσεις την δουλειά σου όπως μπορείς, τότε δεν θα καταφέρεις ποτέ να μάθεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Το βασικό όμως είναι να μάθεις να λες, ''Εγώ το έκανα αυτό". Και να το εννοείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SLIDE1

top social

Popular Posts

recent posts

Flickr Images

Popular Posts