Πολύ καλό παιδί





Πάνω απ’όλα είναι πολύ καλό παιδί. Είπε ο ένας υπάλληλος γραφείου καθώς κοιτούσε τις οικονομικές αναλύσεις σε ένα εξελάκι. Φορούσε ένα γαλάζιο πουκάμισο και το κεφάλι του ήταν τόσο κοντά στην οθόνη σαν να τον τραβούσαν τα πίξελ, να γίνει και αυτός ένα με τα μικροσκοπικά φωτεινά λαμπάκια της οθόνης. Η φωνή του έβγαινε άχρωμη, μονότονη από το κλειστό του στόμα.
Ο συνάδελφος του, από το απέναντι γραφείο, συμφώνησε. Ναι βέβαια, είναι πολύ καλό παιδί.
Με τον ίδιο τόνο της φωνής εγκλωβισμένος και αυτός στο φως της δικής οθόνης.
Μετά ησυχία.

Κλικ κλικ….  ταπ ταπ οι ήχοι από το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, έσπαγαν το βουητό του δρόμου. Ενα βουητό ανεπαίσθητο, από αυτά που ακούς και θεωρείς οικεία και όταν σταματάνε νιώθεις κενός, σαν κάτι να λείπει από την ζωή σου.

Έκανα την συντήρηση στην ψηφιακή πολυμηχανή και προσπαθούσα να καταλάβω τι σημαίνει καλό παιδί. Στην αρχή έσπασα τον όρο σε δύο ξεχωριστές λέξεις, είναι μια τακτική που συνηθίζω όταν θέλω να λύσω κάποια δύσκολη βλαβη. Σπάω το πρόβλημα σε μικρά κομμάτια και αρχίζω να αφαιρώ τα σωστά τμήματα μέχρι να έχω το βλαμμένο σημείο της μηχανής. Η διαδικασία συνήθως δεν κρατάει πάνω από τρία έως πέντε λεπτά.
Έσπασα λοιπόν τον όρο καλό παιδί στις λέξεις καλό και παιδί. Το παιδί το καταλαβαινω, από την στιγμή που όλοι είμαστε προϊόντα μιας ερωτικής, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις, ένωσης μεταξύ δύο ανθρώπων. Οπότε υπάρχει ο ρόλος γονέα και παιδιού, που αυτό μένει αμετάβλητο στο χρόνο.
Το καλό όμως τι να σημαίνει; Είναι καλό σε σχέση με τι;  Πάντα συγκρίνω την εκτύπωση πριν το σέρβις με την εκτύπωση μετά το σέρβις οπότε με αυτόν τον τρόπο ξέρω αν το αποτέλεσμα είναι καλό, καλύτερο ή χρειάζεστε περαιτέρω επιδιόρθωση.
Άρα είναι καλό σε σχέση με τι; Ίσως να θεωρούν ότι ο ευγενικός είναι καλός, αλλά ο ευγενικός είναι απλά ευγενής και όχι καλός. Μήπως συμπονετικός; Αλλά και πάλι ο συμπονετικός είναι συμπονετικός και όχι καλός. Μήπως λέει σε όλους ναι και τους κάνει τα χατίρια; Τότε έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, άρα είναι κακός με τον εαυτό του και καλός με τον περίγυρο.
Το σέρβις τελείωσε το καλιμπράρισμα τελείωσε ο στοχασμός έλαβε τέλος. Δείχνω ένα δείγμα του πριν το σέρβις και ένα δείγμα του μετά το σερβις, στον κύριο που κοντεύει να εισχωρήσει στους υγρούς κρυστάλλους. Τα κοιτάζει βαριεστημένα και αδιάφορα. Λέει ένα ευχαριστώ.

Έχω να πάρω την κόρη μου από τον παιδικό σταθμό. Θα ρωτήσω την γνώμη της για το τι είναι καλό και τι κακό. Αν και ξέρω την απάντηση, μου την είχε πει σε μια παρόμοια ερώτηση που είχα ξανακάνει.

'' Το να τρως πολλές σοκολάτες κάνει  κακό, αλλά είναι ωραίο και αυτό είναι καλό. ''

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις