Ψωμι ψωμακι




Ημέρες καραντίνας και η μαγειρική έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια πολλών. 
Αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες γνώσεις όσο αφορά την παρασκευή άρτου, όπως έμαθα στην σχολή γαστρονομίας από την οποία αποφοίτησα αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκα επαγγελματικά με το αντικείμενο αυτό. 





Υλικά και διαδικασία 





600γρ αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
6γρ νωπή μαγιά ή 3γρ ξερή 
12γρ αλάτι
400ml νερό χλιαρό





διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό 





ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι 






ρίχνουμε το μίγμα αλεύρι αλάτι στο δοχείο με το νερό-μαγιά
 .





ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.






σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά 





ζωγραφίζουμε ένα παιδί με ένα ψάρι






μετά κάνουμε το πρώτο ζύμωμα.
Τραβάμε την μια άκρη από το ζυμάρι 




και το διπλώνουμε στο κέντρο. 
Το κάνουμε αυτό 8 με 10 φορές γυρίζοντας το μπολ με την ζύμη 
μια περιστροφή
Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. 




Σκεπάζουμε το μπολ, περιμένουμε άλλα δέκα λεπτά 
και σχεδιάζουμε μια γάτα. 





επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 







περιμένουμε άλλα δέκα λεπτά και σχεδιάζουμε 
άλλη μια γάτα.




επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές. 









σχεδιάζουμε και άλλες γάτες. 





στο τελευταίο ζύμωμα η ζύμη θα έχει γίνει λεία και απαλή.

την αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα. 






Πάμε μια βόλτα. 










Όταν επιστρέψουμε θα πρέπει να δούμε την ζύμη 
φουσκωμένη 







την χτυπάμε να ξεφουσκώσει
την απλώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια
την κόβουμε και την πλάθουμε 








αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 με 45 λεπτά 
και μετά χαράζουμε την επιφάνεια.


προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου
έχοντας ένα ταψί νερό στον πάτο.

όταν βάλουμε το ψωμί στον φούρνο 
χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς Κελσίου.




ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά. 
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί χτυπώντας το πάτο του ψωμιού. 
Αν ακουστεί ένας κούφιος ήχος τότε το ψωμί είναι έτοιμο 
αλλιώς θέλει λίγο ακόμα. 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις