Σκηνές κάτω από τον ήλιο



Το χέρι τεντώνεται λίγο νωχελικά σαν κάτι να ψάχνει, αλλά χωρίς να δείχνει και πολύ σίγουρος για αυτήν του την ενέργεια. 
Η ιδρωμένη πλάτη του ακουμπάει στο πανί μιας αναδιπλούμενης ξαπλώστρας και η κοιλιά του, με την αραιή τριχοφυΐα και το σεβαστό πάχος της λιάζεται κάτω από τον πρωινό ήλιο.    

Μπροστά από την είσοδο της σκηνής, η σύζυγος του, ντύνει βιαστικά ένα μικρό αγόρι που δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να καλύψει το σώμα του με υφάσματα.
Ένα μεγαλύτερο αγόρι παραδίπλα ετοιμάζεται να πλημμυρίσει μια μυρμηγκοφωλιά με το γάλα, που του είχε ετοιμάσει η μητέρα του, αφού χρειάστηκε να ανέβει μια τσιμεντένια σκάλα με δώδεκα σκαλοπάτια πλατιά, μια τσιμεντένια σκάλα με δεκαεφτά σκαλοπάτια στενά και στο κακό τους το χάλι. 
 Να ανέβει μια ανηφόρα στρωμένη με πέτρες που γλιστράνε, για να φτάσει στο κοινόχρηστο  ψυγείο του κάμπινγκ, το οποίο ανέδυε διάφορες οσμές  από τα χαλασμένα τρόφιμα που ωρίμαζαν αργά μέσα σε αυτό το κουτί, που πιο παλιά το χρησιμοποιούσαν για να παγώνουν αναψυκτικά και μπύρες αλλά επειδή δεν έκανε σωστά την δουλειά του, το παραχώρησαν στο κάμπινγκ για έχουν την ψευδαίσθηση οι λουόμενοι ότι θα διατηρήσουν τα τρόφιμα τους  βρώσιμα για παραπάνω από λίγες ώρες. 
 Και να πάρει η ταλαίπωρη το γάλα, το οποίο πλέον άνηκε στην κατηγορία των γαλακτοκομικών αλλά όχι πια στα γάλατα, για να το προσφέρει στο παιδί της, για να το προσφέρει και αυτό με τη σειρά του στα μυρμήγκια τα οποία ειλικρινά δεν το ήθελαν καθόλου. 

Μια στάλα ιδρώτα έτρεξε δίπλα από το αυτί και κύλισε μέχρι το λαιμό. Έξυσε νευρικά το στήθος, ανακατεύοντας τις τρίχες μαζί με τον χρυσό σταυρό, που έπνιγε τον λαιμό του με την λεπτή αλυσίδα. Ξανατέντωσε το χέρι, αυτή τη φορά τα ακροδάχτυλα ακουμπάνε σε μια μεταλλική επιφάνεια, την χαϊδεύει απαλά, λάγνα και αφήνει να φύγει ένα απαλό γουργουρητό, ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση έδειχνε η έκφραση του προσώπου του, με τα κλειστά μάτια του. 
Πάντως η ψησταριά που δέχθηκε το χάδι, δεν έδειξε να αλλάζει έκφραση. 

Όποιος ήταν τυχερός, μπορεί να ανέβαινε τις σκάλες και την ανηφόρα μέσα στον καύσωνα και να τύχαινε την ρεσεψιόν του κάμπινγκ ανοιχτή, οπότε θα μπορούσε να αγοράσει καμία μπύρα για να δροσιστεί. Συνήθως η ρεσεψιόν άνοιγε όταν είχε όρεξη να πιει ο ιδιοκτήτης μπύρα για να δροσιστεί, οπότε το να έμπαινε πελάτης την ώρα που άνοιγε στα μουλωχτά, ήταν για αυτόν μεγάλη γκαντεμιά, 
Ο ιδιοκτήτης ήταν προγραμματισμένος για να κάνει συγκεκριμένα πράγματα και να λέει ένα κείμενο το οποίο είχε αποστηθίσει. Αν για κάποιο λόγο, κάποιος τον ρωτούσε κάτι παραπάνω, τότε αυτός γινόταν εξαιρετικά επιθετικός. 
Γι αυτό το λόγο απέφευγε να μιλάει στο τηλέφωνο και να κάνει κρατήσεις, ασχέτως αν έλεγε ότι κάνει κρατήσεις. 

Ο κόσμος, για έναν ανεξήγητο λόγο, τον συμπαθούσε και τον κερνούσε αναψυκτικά,μπύρες, κρασιά. Μια φορά τον προσκάλεσαν να τραγουδήσει σε ένα καραόκε πάρτι, που ερμήνευσε έστω και παράφωνα, μεγάλες επιτυχίες της πίστας. Οι διοργανωτές του πάρτι, παράφωνοι και αυτοί, ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που ήθελαν να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους με όλη την ανατολική Πελοπόννησο, γι αυτό και οι ενισχυτές και τα ηχεία  έπαιζαν στο μέγιστο της έντασής τους. Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των παραθεριστών γούσταρε τρελά. 


Κάποια στιγμή ο άντρας σηκώθηκε από την ξαπλώστρα, η γυναίκα  γύριζε με τα παιδιά από το θαλασσινό μπάνιο. Αυτός με απλές κινήσεις ετοιμαζόταν να ανέβει τις δύο σκάλες και την ανηφόρα για να μπήξει τα δάχτυλά του μέσα στο μαριναρισμένο κρέας, που βρισκόταν μέσα στο κουτί με την γυάλινη πόρτα που ο ιδιοκτήτης του κάμπινγκ το αποκαλούσε ψυγείο και οι παραθεριστές που τον συμπαθούσαν, συμφωνούσαν μαζί του και έβαζαν εκεί τα τρόφιμα τους και άφηναν την μητέρα φύση και τα βακτηρίδια να αναλάβουν τα υπόλοιπα,

Κάπως έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης, οι βαθιές φιλίες, Για αυτό μάλλον δεν βίωσα μια τέτοια βαθιά φιλία, δεν μπόρεσα να αποκαλέσω τέτοια κουτιά σαν χώρους φύλαξης τροφίμων που προορίζονται για κατανάλωση., 





    



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις